brda_orehek_tomaz_penko2.jpg

Ko pomislim na fotografije, na katerih so sledi luči, se mi vedno prikažejo podobe sledi luči avtomobilov, ki vozijo ponoči, kar je lažje posneti, kot si predstavljate. Potrebujete samo stojalo in daljinski sprožilec (s čimer poskrbite, da se nič niti trohico ne premakne, medtem ko je zaslonka odprta - in odprta bo nekaj sekund, toliko, da se luči vidno premaknejo. Daljša, kot je osvetlitev, daljše so sledi luči). Ko je fotoaparat na stojalu in je daljinski sprožilec pripravljen, prestavite način

fotografiranja v ročnega, izberite odprtost zaslonke, ki izostri vse (na primer f/11) in nato poskusite s časom osvetlitve 15 sekund (morda ga boste morali nekoliko podaljšati na 20 sekund, vendar za začetek bo dobro). Nastavitev ISO nastavite na najčistejšo (pri večini DSLR-aparatov Nikon je to ISO 200, pri Canonih je ISO 100). Ko vidite približujoči se avto, pritisnite daljinski sprožilec, počakajte 15 sekund in si oglejte posnetek na LCD-zaslonu ter se odločite, ali morate podaljšati čas osvetlitve na 20 sekund ali več (ne pozabite, daljši čas osvetlitve pomeni daljše sledi na posnetku, zato je vredno poskusiti). To je bolj ali manj vse.

Od kod snemati sledi luči?
Najbolj priljubljena in zanimiva lokacija za snemanje sledi luči je visoko gledišče - nadvoz, most ali kakšno drugo mesto, kjer so avtomobili pod vami.


Pasadena - Scott Kelby