sneznik_tomaz_penko2.jpg

Ko pridete v tuj kraj z velikim fotoaparatom in dolgim objektivom, izstopate kot žirafa med severnimi medvedi in pritegnete veliko pozornosti. Na začetku. Dalj časa kot se zadržujete v nekem območju, bolj bodo ljudje spoznali, da ste nenevarni, in čez čas ne bodo več menili za vas. To je vaš cilj - da pridete do točke, ko vam nihče več ne posveča pozornosti (kar je nasprotno kot v vsakodnevnem življenju, kajne?). Ko niso osredotočeni na vas in na to, kar počnete, bodo nadaljevali s svojim običajnim početjem in ko se to zgodi, se pojavijo priložnosti za resnično nepozabne fotografije. 


Trik je, da se nekam postavite in tam vztrajate ter ste pri tem potrpežljivi. Lahko se usedete za mizo kavarne na ulici, ali naslonite na zid, lahko se usedete na stopnice ali na tla in se naslonite na zid - izberite prostor, ki je blizu dogajanja, vendar ne ravno del njega. 

Zapomnite si, vaša naloga ni biti v središču dogajanja, ampak da imate dober pogled manj. Postavite se torej na drugo stran ulice, na tukajšnji most, na stopnišče ali kamor koli tik poleg dogajanja samega. In se lenobno prepustite trenutku. Ne zganjajte hrupa, ne ukvarjajte se z opremo, ne pritegujte pozornosti nase. Ljudem v okolici pustite nekaj časa, da se navadijo na vašo prisotnost, potem boste lahko ujeli resnično življenje, ki se odvija pred vami. Obljubljam vam, potrpežljivost se bo izplačala.

 

Pasadena - Scott Kelby